Kulturhus “Den Ienloop”

Herbestemming voormalig gemeentehuis met kantoren burgemeester en wethouders, loket burgerzaken, openbare bibliotheek, centrum jeugd en gezin (ggd+zzg), tinnegieterij met winkel, ontmoetingsruimte gericht op culturele activiteiten.

Aannemingsbedrijf Spann-Eerden heeft het gedateerde gemeentehuis getransformeerd tot een licht en overzichtelijke gebouw. De voorgevel is voorzien van een hogere en meer transparante entree met luifel. De middenpartij van de gevel is wat donkerder geschilderd om de beide villa’s links en recht ervan beter uit te laten komen. De hoofdentree is gemarkeerd tussen twee gestuukte gevelvlakken.In het karakteristieke gemeentehuis is intern verbouwd om een meer open plattegrond te creëren. Op  efficiënte wijze is gebruik gemaakt van bestaande kwaliteiten zoals vides lift bovendien is de draagstructuur gehandhaafd. Op strategische plekken zijn enkele doorbraken gemaakt. Centraal staan de ontmoetingsruimte en bibliotheek en het uitzicht naar buiten. Eenduidige afwerkingen, nieuw ontworpen meubilair en een  nieuwe entree ondersteunen het openbare karakter van het kulturhus. Zo is bijvoorbeeld ook de bibliotheek vrij toegankelijk. De ambachtelijke tinnegieterij heeft een hoge attractiewaarde die Millingen aan de Rijn als toeristische bestemming moet versterken. Productie en presentatie van het tinnegieten zijn op de verdieping te zien, terwijl de winkel naast de ontmoetingsruimte is ingericht voor verkoop van streekproducten. Voor de winkel is, als onderdeel van de opdracht, verrijdbaar meubilair ontworpen. Dat maakt mogelijk in de ontmoetingsruimte grotere manifestaties te organiseren.

 

Portfolio informatie