Kulturhus “De Duffelt”

Vernieuwbouw cultureel centrum de Bijenkorf met jongerensoos, sportkantine en multifunctionele zaal gericht op bewegingsactiviteiten.

Door gebrek aan onderhoud was het bestaande gebouw, in de zeer lange aanloop naar het project, in zeer slechte staat geraakt. Het te vernieuwen deel is tot op het casco ontmanteld, alleen de constructie, nutsaansluitingen en een deel van de installaties (keuken, sanitair) is gehandhaafd. Als gevolg van diverse uitbreidingen in het verleden was het gebouw onoverzichtelijk en inefficiënt geworden. Het nieuwe ontwerp voorziet in een glazen zijgevel waardoor de inpandige kantine uitzicht, daglicht en bovendien de mogelijkheid heeft van een buitenterras. Door de spiegelzaal te draaien en te voorzien van een panelenwand naar de kantine, kunnen grotere manifestaties met de gekoppelde ruimtes beter gefaciliteerd worden. Door efficiënte inzet van de zeer beperkte middelen is de uitstraling van de Duffelt verbeterd met nieuwe gevels en binnen afwerking. Voor het jongerencentrum “TOF” betekend dit een cultuuromslag in de betrokkenheid van de jongeren op hun omgeving. Het voorheen volstrekt gesloten jongerencentrum heeft grote glazen puien naar de straat en een opvallend gestreepte gevel. De jongeren zijn daarmee naar de voorpost geschoven. Met de keuze voor aluminium kozijnen, onderhoudsarme gevelmaterialen en PV-panelen is verduurzaming doorgevoerd.

Portfolio informatie

  • Categories Utiliteitsbouw
  • OmschrijvingKulturhus De Duffelt
  • PlaatsMillingen a/d Rijn
  • OpleveringSeptember 2014